MIJN BELANGRIJKSTE LESSEN VAN 2021

In dit blog blik ik via 6 belangrijke lessen terug op afgelopen jaar. Ik deel met je wat ik het meest geleerd heb in het afgelopen jaar door de dingen die goed gingen of juist minder goed gingen. Ik hoop dat je hier iets uithaalt voor jezelf waar jij het komende jaar iets mee kan.

hand uit water met sterrenflikker

LES 1: OMARM IEMAND DIE JOUW VOLLE POTENTIE ZIET

Het is zo belangrijk om iemand naast je te hebben die niet de stemmetjes hoort die jij in je hoofd hoort, maar die jou ziet met al je talent en al je potentie. Je het gevoel kan geven: hey…you’ve got this! Jij kan dit! Een gevoel wat je zelf ook diep van binnen met je meedraagt, maar wat soms overspoeld wordt door angst en gedachten zoals ‘ja maar wat als…’ ‘ben ik wel goed genoeg…’. Als ik het even niet meer wist of twijfelde aan mezelf, had ik altijd iemand die met me mee kon denken of me kon herinneren aan alles wat ik tot nu toe bereikt heb en me daardoor kon laten zien wat er nog meer mogelijk is. Iemand die me op een ander gedachtespoor kon brengen waar ik in mijn eentje niet op was gekomen. Iemand naast me hebben die mijn volle potentie zag, is voor mij echt super belangrijk geweest.

LES 2: WEES SPECIFIEK OVER VOOR WIE JIJ ER BENT

Dit benadruk ik altijd aan de vrouwen met wie ik samenwerk. Wanneer zij hun purpose hebben ontdekt en dit vertalen naar een eigen onderneming, wil ik dat ze heel specifiek zijn over voor wie zij er zijn. We doen een uitgebreid doelgroep onderzoek. En vanuit daar ontstaat een prachtig aanbod dat een combinatie is tussen je purpose en plezier volgen en wat de doelgroep nodig heeft.

Zelf ben ik hier in 2021 een beetje de mist mee ingegaan…oeps. Ik voerde negen gesprekken in een week en liep helemaal leeg qua energie. Niet helemaal de bedoeling. Wat ging er mis?

In mijn masterclass nodig ik iedereen (daar gaat het eigenlijk al mis) uit voor een gratis Soul Gesprek, waarin ik je een duwtje in de rug geef om je hart te volgen en je purpose te ontdekken. Maar in de praktijk was ik moeders tips aan het geven over hoe ze meer tijd voor zichzelf konden creëren en gaf ik studenten bemoedigende woorden om in gesprek te gaan met hun studiebegeleider.

Dat kostte me heel veel tijd, heel veel energie en het leverde me niets op. Nu is dat laatste niet altijd nodig, want zo’n gesprek is echt bedoeld als duwtje in de rug en niet alleen op verkoop gericht. Maar ik wilde dat duwtje geven aan de mensen met wie ik het meest resoneer en over de onderwerpen waar ik het liefst over praat: purpose en je hart volgen.

Blijkbaar communiceerde ik niet duidelijk genoeg voor wie ik er dan precies ben: de vrouwen die actief aan de slag willen met het ontdekken en concretiseren van hun purpose. De vrouwen die vanuit verbinding met hun hart en purpose hun leven willen vormgeven. 

Het heeft een aantal weken en heel wat gesprekken over allerlei verschillende onderwerpen geduurd, voordat ik mijn les leerde. Altijd en overal helder communiceren voor wie je er bent.  Je kan er gewoon niet voor iedereen zijn, want daar loop je op leeg.

Het vraagt moed, want we sluiten niet graag mensen uit. En het vraagt om een sterke verbinding met je hart om te voelen wie jouw tribe is. Maar het is zo belangrijk!

LES 3: BALANS VAN HOOFD NAAR HART

Als je alleen maar vanuit je hoofd onderneemt schiet je volledig door in ‘gaan’ en ‘doen’. Zonder in te voelen op wat voel ik, wat wil ik, wat past bij mij, wat zegt mijn intuïtie. Je maakt geen verbinding meer met jezelf. Met betrekking tot je aanbod, je marketing, überhaupt wat je doet zul je daardoor ook allerlei keuzes maken die gebaseerd zijn op ratio.

Maar wanneer je alleen maar werkt vanuit je hart, bestaat er een kans dat je vooral lekker gaat ‘flowen’. Alleen zonder je hoofd erbij, flow je alle kanten op. Ik sta zelf 100% voor leven en werken vanuit het hart. Maar het hoofd mag daarin niet vergeten worden. Juist door het hoofd erbij te betrekken kun je het meeste halen uit werken vanuit je hart.

LES 4: BLIJF TROUW AAN JEZELF

Dit is een ontzettend mooie les die ik afgelopen jaar geleerd heb, waar ik ook het meest trots op ben. Via Instagram leerde ik iemand kennen waarbij er op een gegeven moment het idee ontstond om met elkaar samen te werken. Het kwam erop neer dat ik zijn klanten, de wat grotere ondernemers, in verbinding zou brengen met hun purpose.

Naarmate we de details van onze samenwerking meer en meer bespraken, merkte ik dat ik mijn manier van werken aan moest gaan passen aan zijn klanten. Er kwam ineens een heel ander plan te liggen dan hoe ik normaal gesproken werk.

Tot ik op een gegeven moment dacht: nu ben ik eigenlijk een poppetje dat ingezet wordt onder de noemer van zijn bedrijf in plaats van “dit is Nanda, dit is haar bedrijf en hiermee gaat ze jullie helpen.” Het voelde niet meer goed. De samenwerking heb ik daarom stopgezet. Het had misschien een hele mooie kans kunnen zijn, maar het voelde niet meer van mezelf. Ik ben zelfstandig geworden, omdat ik wil kunnen doen wat bij mij past.

Ik ga me niet meer aanpassen. Ik ga geen dingen meer doen waar ik eigenlijk niet 100% achter sta. Ik blijf trouw aan mezelf en ik ben heel blij dat ik dat in deze situatie heb gedaan. Ik weet waar ik voor sta, ik weet wat mijn werkwijze is en natuurlijk sta ik open voor verandering, nieuwe ervaringen, samenwerkingen. Maar ik moet daarin wel trouw kunnen blijven aan mezelf en om trouw te kunnen blijven aan mezelf moet ik in verbinding staan met mezelf en mijn hart. Een mooi bruggetje terug naar les nummer 3.

LES 5: CONSISTENTIE IS HEEL BELANGRIJK

In een wereld waar we eigenlijk alles met een druk op de knop kunnen krijgen, zijn we eraan gewend geraakt dat we heel snel resultaat zien. Maar als dat je mindset is, zul je jouw ondernemersreis met veel frustratie ervaren.

Mijn podcast heb ik ruim 5 maanden achter elkaar op moeten nemen en publiceren voordat ik een eerste reactie kreeg. Dat vinden we anno 2021 laaaaaang. In het begin had ik geen idee wie er luisterde of wat luisteraars ervan vonden. Maar door consistent te blijven begonnen na de 23ste aflevering ineens reacties binnen te druppelen. En dat werden er meer en meer.

Vrouwen die geïnspireerd werden om bepaalde stappen te zetten. Vrouwen die eye-openers kregen. Vrouwen die zoveel herkenning en verbinding voelden. Vrouwen die met tranen in hun ogen luisterden. Stel je voor dat ik na twee maanden gefrustreerd de handdoek in de ring had gegooid. Ooooh wat een gemiste kans was dat geweest. Consistentie is zo belangrijk!

En om consistent te kunnen zijn is het belangrijk dat je jouw purpose voelt. Ik heb van mijn voormalig klanten mogen horen dat de verbinding met hun purpose er keer op keer voor zorgt dat ze daarop terug kunnen vallen wanneer ze het moeilijk hebben of twijfelen. Voelen waarom je doet wat je doet, is ontzettend belangrijk om consistent te blijven.

LES 6: WEES NIET TE STRENG VOOR JEZELF

Ik heb dit jaar echt geleerd om het gevoel van trots meer toe te laten. Ik realiseerde me: Nanda het hoeft allemaal niet NU of MORGEN. Je mag je tijd nemen, je mag fouten maken, je mag het op jouw manier doen, je mag trots zijn op wat er is.

Dat besef dat ik niet te streng voor mezelf hoef te zijn is gekomen door nog meer stil te staan bij het feit dat we allemaal ons eigen pad bewandelen en allemaal een eigen purpose hebben. Ik ben gestopt met mezelf vergelijken met anderen. Ik heb me 100% verbonden met mijn hart en purpose.

En ik voel me goed en gelukkig bij de stappen die ik zet en de keuzes die ik maak. Dat is belangrijker dan jezelf altijd online laten zien, exact weten wat je doelen zijn voor dit jaar, al je doelen crushen, tienduizend volgers op Instagram, een ton op de bankrekening.

Ik bewandel mijn eigen pad en ik doe het hartstikke goed. Die zin mag jij nu ook een paar keer voor jezelf herhalen.

Wil jij ook weten hoe je dat eigen purpose pad kan gaan bewandelen en hoe je daar een prachtige onderneming omheen bouwt, zodat je impact kan gaan maken met hetgeen wat jou hier te doen staat?

Ik geef cacao ceremonies waarin je een diepe verbinding met je hart en purpose maakt. Ik heb prachtige korte en lange trajecten Soul Purpose traject & Soul Business traject – waarin ik je stap voor stap begeleid naar je purpose, meer leven vanuit je hart en hoe je dit vertaalt in een eigen onderneming.

Vind je het fijn om eens kennis te maken met elkaar? Super leuk! Ik sta altijd open voor een gesprek om te onderzoeken waar je op dit moment staat, wat je graag zou willen en of we de juiste match zijn om daar samen voor te gaan.

Boek vandaag nog een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

businesscoaching

tekstschrijver Nanda zit lachend aan bureau met laptop

Hi ik ben Nanda, purpose business coach den haag

Ik schrijf over hoe jij jouw purpose kan ontdekken en kan delen. Van jouw missie op deze wereld begrijpen tot praktische tips hoe je vanuit verbinding met jezelf stappen zet om je hart te volgen.

0 reacties

Reisgids naar je hart

Ontvang mijn reisgids direct in je e-mail inbox!

Opt-in: nieuwsbrief