Succesvol ondernemen tips

In deze blog geef ik je drie tips voor succesvol ondernemen vanuit purpose. Je herkent dit vast wel: je verliest jezelf in hoe je het anderen ziet doen. Je duim maakt overuren scrollend door social media op zoek naar de gouden tip. Je volgt braaf de adviezen van marketing experts en business strategen. Je volgt alle richtlijnen van hoe het hoort in de overtuiging dat je daarmee succes behaalt. Maar tegelijkertijd voel je hoe je buik samentrekt van spanning, ben je uitgeput van al het werk wat je er tot nu toe instopt en verkondig je een boodschap zonder nog te beseffen wat je nu eigenlijk zegt. Je wil succesvol ondernemen, maar wat je doet klopt niet met wie je bent, wat jij diep van binnen voelt en wat je écht wil. Het is tijd om jouw onderneming vanuit purpose richting te geven. Let’s go!

Nanda rent met rug naar camera op strand

WAT IS PURPOSE?

Purpose is hetgeen waarvoor jij hier bent. Het komt vanuit wie jij bent. Het is iets waar jij betekenis bij voelt en waarmee jij tegelijkertijd van betekenis bent voor anderen. Dat kan zo klein zijn als een moment van verbinding creëren, ideeën tot leven brengen of zo groot zijn als iedereen gelijke kansen geven.

Let eens op de mensen om je heen. Bij wie zie je dat ze iets met ongelooflijk veel plezier en passie doen. Dat zijn de mensen die vanuit purpose werken.

Wanneer je aan een bloemist vraagt waarom ze bloemist is geworden zal ze in eerste instantie antwoorden: ik ben graag met mijn handen bezig en ik hou van bloemen. Vraag je iets verder door dan zal ze zeggen: ik geef mensen graag het gevoel dat ze gezien en gewaardeerd worden. Iedereen houdt van bloemen en word gelukkig van bloemen. Dat is waarom ik graag met bloemen werk.

Vraag je nog wat verder door dan zul je ontdekken dat ze zelf in haar leven ervaringen, herinneringen of momenten heeft waarbij dat gevoel van waardering en geluk een heel erg belangrijke rol spelen.

Dat is purpose.

HOE ONDERNEEM JE VANUIT PURPOSE?  

Je voelt het wanneer je vanuit purpose onderneemt. Je ervaart enorm veel plezier, je ervaart een flow in de dingen die je doet, je voelt je verbonden met jezelf, je weet precies welke richting je mag volgen, je bent zelfverzekerd, je voelt je ‘high on life’ en gepassioneerd.

Wanneer je niet vanuit purpose onderneemt mis je richting en helderheid. De dingen die je doet kosten je energie, je voelt jezelf wegzakken in drijfzand, je werk geeft je geen voldoening en je voelt onrust en ontevredenheid.

Je wil graag succesvol ondernemen en wordt aan alle kanten geadviseerd, geïnspireerd en gemotiveerd: dit is hoe je het moet doen. Je bent vast bekend met de online programma’s: ‘Dit is hoe ik 10.000 euro verdiende en ik ga je exact uitleggen welke stappen ik heb gezet, zodat jij ook 10.000 euro verdient.

Er gebeurt heel veel in ondernemersland en het is lastig om met al die externe prikkels dichtbij jezelf te blijven. Maar dat is precies hoe je succesvol onderneemt vanuit purpose. Door dicht bij jezelf te blijven en te VOELEN wat past bij mij en wat wil ik. 

De meest succesvolle ondernemers laten zich leiden door hun purpose. Ze vertrouwen op hun innerlijk kompas wat ze zachtjes dichter en dichter wijst naar de kern van wie ze echt zijn en hoe ze daarmee een impact kunnen maken op deze wereld.

SUCCESVOL ONDERNEMEN TIP 1: ZOEK JOUW SPARK OF JOY

Ik ben niet van het team ‘alles in het leven moet leuk zijn’. Maar bij 80% van wat ik doe wil ik energie door mijn lichaam voelen stromen en denken ‘YES’ hier word ik blij van. Ik zal je een mooi voorbeeld geven.

Zelf was ik afgelopen jaar bijna in de valkuil van het opzetten van een FB community gestapt. Iets wat ik steeds meer om me heen zag ontstaan waardoor ik ineens dacht: dit moet ik ook doen. Ik was een muisklik verwijderd van mijn eigen FB community, totdat ik heel even mijn handen op mijn hart legde en mezelf de vraag stelde ‘maakt dit mij blij?’

Het antwoord was ‘HELL NO’. Ik heb niets met FB. Het is niet mijn kanaal. De gedachte dat ik wekelijks daar iets moet posten geeft me nu al buikpijn.

Dit is niet de juiste stap voor mij. Ik wil de fantastische vrouwen met wie ik samenwerk graag samenbrengen en inspireren, maar niet op deze manier. Wat geeft mij plezier en waarbij voel ik mezelf ‘high on life’? Het antwoord vond ik in het geven van onvergetelijke ervaringen.

Hierdoor ontstond er bij mij een community doordat ik een speciale avond organiseerde waar iedereen samenkwam. En heb ik dit samenkomen uiteindelijk voortgezet via een digitaal kanaal wat veel beter bij mij past dan FB.

Wat geeft jou plezier, waarbij voel jij jezelf ‘high on life’? Dat gevoel mag je volgen. Denk terug aan een moment waarbij je echt die kriebel in je buik voelde en vertaal dit naar je onderneming.

SUCCESVOL ONDERNEMEN TIP 2: VAN HOOFD NAAR HART

Kom uit dat koppie! Ik had laatst een gesprek met een ondernemer die over alles twijfelde en achter iedere zin ‘ja maar wat als…’ plakte. Wanneer ik haar vroeg: ‘maakt dit je blij, wat voel je?’ Was haar antwoord; ‘ja dit maakt me heel blij, maar wat als..’ En volgde er een waslijst van bezwaren en angsten.

Allemaal gedachten vanuit het hoofd. En wanneer ze daar naar zou luisteren zou ze iets gaan doen waar ze de schreeuwende stemmetjes in haar hoofd gerust mee kon stellen, maar wat haar nul plezier zou geven.

Terwijl wanneer ze luistert naar de fluistering van haar hart, weet ze precies wat haar te doen staat. Welke keuzes ze mag maken en welke richting ze mag volgen.

Je raad waarschijnlijk al waar we samen aan gewerkt hebben. Uit dat koppie komen en leren verbinden met het hart.

SUCCESVOL ONDERNEMEN TIP 3: MAAK VERBINDING MET JOUW ‘WHY’

We leggen vaak al onze focus op WAT we doen en HOE we het moeten doen. Wat bied ik aan als ondernemer en in welke vorm? Ga ik voor een online programma, geef ik een challenge, noem ik mezelf coach, ga ik workshops geven, wil ik een retreat? Maar begin eens met WAAROM jij doet wat je doet.

Wanneer je weet WAAROM je doet wat je doet krijgt je WAT automatisch veel meer impact, omdat je het vanuit purpose doet. 

En wanneer je keuzes maakt, begrijp dan waarom je die keuze maakt. Maak je de keuze omdat het hoort, omdat je denkt dat het succesvol zal zijn, omdat anderen het doen? Of past deze keuze bij wat jij wilt, wie jij bent, wat jou hier te doen staat, welke impact je wil maken? En waarom?

Stel je een grote collage voor met in het midden een cirkel. Deze cirkel is jouw ‘WHY’. Het is jouw purpose. En daar omheen staan allemaal kleine pijltjes. Dit zijn de keuzes die je maakt. Wanneer al die kleine pijltjes een andere kant op wijzen zul je jezelf als ondernemer compleet overweldigd en stuurloos voelen.

Maar wanneer je alle pijltjes naar jouw WHY kan laten wijzen voel je helderheid, plezier, flow en zelfvertrouwen. Dat is wat er gebeurt wanneer je keuzes maakt die in lijn zijn met je purpose.

TOT SLOT

Laten we het nog even samenvatten. Wat heb je te doen om succesvol te ondernemen vanuit purpose?

1: Volg je plezier
2: Kom uit dat koppie en verbind met je hart
3: Verbind met waarom je doet wat je doet

Wil je meer leren over verbinden met je hart en het ontdekken en leven van je purpose?

Ik geef een super waardevolle gratis online masterclass ‘De vier essentiele stappen naar jouw Soul Purpose Business’.

Ik geef de cacao ceremonie Connect With Your Purpose waarin je een diepe verbinding met je hart maakt en met jouw purpose connect.

Ik heb prachtige korte en lange trajecten Soul Purpose traject & Soul Business traject – waarin ik je stap voor stap begeleid naar je purpose, leven vanuit je hart en hoe je dit vertaalt in een eigen onderneming.

Vind je het fijn om eens kennis te maken met elkaar? Super leuk! Ik sta altijd open voor een gesprek om te onderzoeken waar je op dit moment staat, wat je graag zou willen en of we de juiste match zijn om daar samen voor te gaan.

Boek vandaag nog een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

businesscoaching

tekstschrijver Nanda zit lachend aan bureau met laptop

Hi ik ben Nanda, purpose business coach den haag

Ik schrijf over hoe jij jouw purpose kan ontdekken en kan delen. Van jouw missie op deze wereld begrijpen tot praktische tips hoe je vanuit verbinding met jezelf stappen zet om je hart te volgen.

0 reacties

Reisgids naar je hart

Ontvang mijn reisgids direct in je e-mail inbox!

Opt-in: nieuwsbrief